Karatelessen

Leeftijd

De karatelessen zijn onderverdeeld in verschillende groepen en doelgroepen. Er wordt onderscheid gemaakt in leeftijd (jeugd of senior) en graduaties (kleuren band). Ook wordt er lesgeven aan verschillende doelgroepen zoals wedstrijdtrainingen en examentrainingen. Met enige regelmaat worden er ook thema lessen (stages) verzorgd.

  • Jeugd  7 t/m 14 jaar
  • Senioren vanaf 15 jaar

 

Warming-up

De karatelessen beginnen altijd met een goede warming-up. Hierbij wordt het hele lichaam voorbereid voor de karate les. Bij de jeugd kan dat ook een spelvorm zijn die een raakvlak heeft met karate. Ook wordt er veelvuldig aandacht  besteed aan krachttraining (met en zonder attributen) om het lichaam sterker te maken.  

 

Onderdelen

Tijdens de lessen worden verschillende onderdelen getraind. Het belangrijkste is wel de basis, de Kihon. Hierin zijn alle stoten, slagen, trappen, weringen en standen opgenomen. Gaandeweg worden er steeds meer van deze karatetechnieken aangeleerd en met elkaar gecombineerd. Deze worden alleen uitgevoerd en later met een partner.

De vele karatetechnieken gecombineerd met de juiste lichaamshouding worden gezien als een zeer goed krachttraining. Ook komt het de coördinatie en het zelfvertrouwen ten goede.

 

Andere onderdelen zijn:

Kata:                               

schijngevecht volgens en vast patroon. 

Kumite:                         

een onderling sportief gevecht. 

Yakusoku Kumite:        

gevecht vormen volgens vaste richtlijnen en afspraken. 

Bunkai:     

praktische uitleg van de kata met 2 personen uitgevoerd. 

Kihon Ido:                 

alle basis technieken verplaatsend uitgevoerd. 

Vrije vormen:            

alle vrije vormen die de docenten aanbieden. 

Trap/stootkussens:

diverse trap en stoot technieken en combinaties. 

Rol en valtechnieken:

valbreektechnieken (Ukemi Waza)