WEDSTRIJDEN

Goju-kai Emmen is een actieve karateschool op het gebied van wedstrijd-karate. Er wordt deelgenomen aan regionale, landelijke en internationale toernooien. Voor de jongsten organiseren we zelf kleine laagdrempelige opstap toernooitjes. Kinderen met al wat meer ervaring kunnen naar de vanen-toernooien . Deze worden georganiseerd door de KBN (Karate-do Bond Nederland).

Goju-kai Karate-do Emmen heeft een actief wedstrijdteam en er zitten meerdere karateka`s in de nationale selectie.

 

Wedstrijdkarate kent 2 onderdelen:

Kata is een schijngevecht die de karateka zelf en alleen uitvoert volgens een vast omlijnd patroon, de kata wordt beoordeeld door een jury op diverse mentale en fysieke factoren.  Bij Kumite  bestrijden 2 deelnemers elkaar op de mat( wedstrijdvloer) en proberen punten te scoren. Dit kan door middel van goed en beheerste technieken uit te voeren bij de tegenstander. Bij jeugd wedstrijden is fysiek contant niet toegestaan. Naarmate de karateka ouder wordt zal het contact in de wedstrijd meer worden toegestaan en beloond.


Tijdens de lessen wordt geregeld aandacht besteed aan het wedstrijd-karate. Ook zijn er speciale wedstrijdtrainingen.


Wedstrijd-karate heeft tevens een belangrijk pedagogische waarde. Sportiviteit en verdraagzaamheid, het leren omgaan met winst en verlies en dit alles vaak in eigen hand hebben. Het kind in de wedstrijdsport moet centraal staan ongeacht bij winst of verlies. Wij binnen Goju-kai Emmen coachen positief. Ondanks dat wedstrijdkarate op het scherpst van de snede beoefend wordt is het plezier eraan beleven van groot belang.

Wedstrijd-karate is optioneel voor iedereen en niet verplicht.